Dagspressen recenserar Niemis Svålhålet

Nu börjar recensionerna av Niemis sf-novellsamling att rasa in. Blandade åsikter, naturligtvis, men hittills påfallande mestadels positiva mottaganden:

Cecilia Nelson i Göteborgs-Posten: Folkkär lär den inte bli, Svålhålet, men rysligt bra litteratur är det.

Margaretha Levin på Norrtelje Tidning: … infernaliskt rolig att läsa.

Thomas Lunderquist i Norrländska Socialdemokraten: Niemi lyckas nästan genomgående förvalta sin galenskap till något oemotståndligt medryckande, till ett äventyr, nej, nitton, som läsaren inte till något pris vill gå miste om.

Johan Lundberg i SvD: … ökar … nyfikenheten på hur han skall utvecklas som författare. Själv hoppas jag att han återvänder från rymden till Tornedalen.

Tore Winqvist i Upsala Nya Tidning: … en välkommen påminnelse om att humorn är en omistlig naturresurs som förekommer även i de glesaste och kallaste avkrokarna i världen.

Maria Edström på P1 Kulturnytt: För sen blir det åka av – rätt ut i detta stora, fula, råa, kåta och helt sanslöst roliga universum som Niemi målar upp.

Gunder Andersson i Aftonbladet: Svålhålet är antagligen höstens skojigaste bok och den ger många möjligheter till både asgarv och eftertanke. Men till den specifika tyngden hos Populärmusik från Vittula når den inte.

Aris Fioretos i Expressen: All heder åt universums svarta hål, men i Pajalas krökta rum frodas mera liv.

Jonas Thente i DN: … en korsning mellan Douglas Adams studentikosa crazyhumor och Stanislaw Lems mognare turneringar av filosofiska och naturvetenskapliga spörsmål. De besvärande inslagen av dass- och snopphumor är däremot Niemis alldeles egna.

Björn Gunnarsson i Hallands Nyheter: … nördiga småpojkar i alla åldrar kommer att ha mycket nöje av det här. Men jag undrar verkligen hur Niemis övriga, gigantiska läsekrets kommer att reagera.

Torbjörn Forslid i Sydsvenskan: I ”Svålhålet” kan framgångsreceptet från ”Populärmusik” sägas ha flyttats över till rymden. Grundtonen är komisk, burlesk.

Jan-Olov Nyström i Norra Västerbotten: Noveller alltså, av art och innehåll som icke låter sig beskrivas. Ibland blir det aningen överarbetat, det märks.

Jan Karlsson i Kristianstadsbladet: Det är fullt av genomskinliga paralleller och övertydliga liknelser, må de sedan gälla rasismen eller postmodernismen, internet eller invandrings- och integrationspolitiken.

Bodil Juggas i Arbetarbladet: Det är barnsligt störtkul och lika lättslörpat som slush. Niemi studsar omkring i sitt begagnade rymd-lego, så påhittig att man inte kan bli annat än stormförtjust.

Rolf Nilsén i Norrbottens-Kuriren: … något så totalt ovanligt och trendbefriat som en samling science fiction-noveller, där merparten av dem också är förankrade i en kärvt stabil Tornedalsmiljö.

Christina Degerström i Västerbottens Folkblad: Mikael Niemis känsla för det mänskliga är fantastisk; ingen kan som han skriva orden ”fuktig kuk” och samtidigt antyda att vi duger som vi är … Men han är faktiskt inte någon vidare sciencefiktion-författare [sic]. Han är mest en inspirerad resenär.

Ola Gustafsson i Norrköpings Tidningar: Alltså strålar stjärnglansen över varenda sjö och strand och planet och galax, och det blir onekligen både en smula för mycket och för litet på en och samma gång.

Tomas Larsson i Östersunds-Posten: Djupsinnigt? Njae. Skruvat? Absolut. Roligt? Jajamensan.

Per-Axel Svensson i Borås Tidning: Här finns en antiintellektuell ansats som går helt fel, ett försök att vilja verka folklig genom grovheter parat med ett storvulet visionerande som mest känns ansträngt.

Per Orvegård i Länstidningen i Östersund: Det är en fröjd att läsa Niemi. Få svenska författare har den omedelbara känsla för svenska språket som han

Philip Teir i Hufvudstadsbladet: Fast första bästa finniga Star Trek-entusiast hade nog skrivit bättre … sanningen är att den här boken stinker.

Petri Salin i Enhörningen: För mig fungerar samlingen varken som sf eller som mainstream. […] Niemi [skriver] bland annat: ”Det största problemet med att berätta om rymden är att den inte hänger samman. Rymden består av fragment. (…) Det finns ingen berättelse.” Kanske det. Men i så fall måste man erbjuda läsaren något annat istället. Helst inte mera avföring.

13 sept 13.07: Uppdaterat med fler länkar

13 sept 14.19: Uppdaterat med ännu ett par länkar

13 sept 16.25: Uppdaterat med en hel drös länkar till

13 sept 16.36: Tar bort en dubblerad recension

1 okt 16:40: Lägger till en länk

Annonser

Ett svar

  1. Håll med om att Niemi var modig, som skrev en *humoristisk SF-bok* och trotsade allas förväntningar. Det kallar jag integritet. 🙂

    -A.R.Yngve
    http://yngve.bravehost.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: