1200-talsslott ska byggas i Västergötland med början i år

Från en av Sveriges medeltidsföreningar har jag hört följande:

Dick Harrison, professor i historia i Lund tillkännagav under ett seminarium i veckan ett stort projekt i trakterna kring Skara med ambitionen att bygga en 1200-talsborg med autentisk byggteknik/materialval, från det att stenen huggs ur berggrunden till sista stygnet på festsalens gobelänger. Projektet har fått pengar öronmärkta av staten och kommer att löpa de närmaste 25 åren. Förebilden kommer från Frankrike där ett sådant projekt just nu genomförs i Guédelon. Fokus är inte på att producera en färdig borg utan snarare på byggprocessen i sig. Den franska motsvarigheten är ett populärt turistmål som går med stor vinst, något man hoppas kommer att gälla även detta projekt.

Harrison efterlyser entusiaster med stor insikt i olika medeltida hantverk och en seriös inställning till medeltida återskapande. Det som primärt är av intresse nu i förstadiet är personer som kan:

 • Stenhuggeri

 • Repslagning

 • Snickeri

 • Hästskötsel

 • Husbygge

Om man besitter goda kunskaper inom dessa områden kan man få utföra sitt hantverk, betalt av projektet, en god tid framöver. Amatörer som mot (kanske) en liten ersättning får chansen att lära sig dessa hantverk på plats och folk som befolkar byggarbetsplatsen (statister för turisternas skull) behövs också.

Harrison behöver intresserade till projektet. Alla grader av hjälp är intressant – från medverkan ett par helger varje år till hantverkare på heltid.

Dick Harrison nås på:

Tel: 046-222 79 53

E-post: dick.harrison@hist.lu.se

Annonser

2 svar

 1. Slott, shmott…

  Kunde dom inte bygga nåt mer originellt, som t.ex. en ÄKTA medeltida by? Med kloakavfall på gatorna, spetälska tiggare, digerdöden (”Bring out yer dead!”) och liemannen som spelar schack med turister?
  😉

  -A.R.Yngve
  http://yngve.bravehost.com

 2. Fast ska det vara en äkta lieman tycker jag att han ska vara gondoljär och vara färgblind på riktigt — så att han inte ser skillnad på svart och vitt.

  / Nicklas, http://www.carbonatedink.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: