Statens kulturråd, blir det något stöd för sf 2005?

I dagarna väntar landets tidskriftsutgivare spänt på att få veta vilka som får hur mycket i stöd för 2005 från Statens kulturråd. Blir det något till sf-bladen? Kanske en slant i alla fall. Under år 2004 har åtminstone ett par fått stöd, om nu någon undrar.

Här är JVM:s stöd. Här är Minotaurens stöd.

DAST skriver ju åtminstone ibland om sf. Och en slant har den också. Kollegan Jury, Tidskrift för deckarvänner, har färre sidor och fler prenumeranter, men dessutom förmånen av att utgivaren Bertil Widerberg själv suttit med i en av kulturrådets arbetsgrupper. Å andra sidan är det här John-Henri Holmberg skriver om orättvist glömda författare som skrivit både sf och deckare (en artikelserie som startade i nr 4 2003 och som bland annat tar upp Antony Boucher, Leigh Brackett, Fredric Brown, Jack Vance, Dan Simmons, Henry Kuttner & C. L. Moore med flera). Så Jury ligger bra till.

Mitrania fick däremot nobben.

Fast riktigt lönsamt blir det förstås inte förrän man ger ut tidskrifter där kända kulturpersonligheter medverkar. Som Ord och Bild eller 00-tal. Hur det blir under 2005 lär meddelas vilken dag som helst. Spänningen är olidlig.

sign JHH

Annonser

3 svar

 1. OK, så ni vill ha mer stöd för SF-tidskrifter i Sverige?
  Man kan starta med att göra folk uppmärksamma på tidskrifternas blotta EXISTENS, liksom.

  Jules Verne Magasinet har inte ens en webbsajt, ju! Eller vad sägs om en SF-weblog, skriven av… off the top of my head… en riktig SF-författare eller redaktör, i Sverige, i verkligeheten!

  De enda murarna runt svensk SF är de som ”fansen” så entuasiastiskt byggt och fortsätter att bygga runt omkring sig. Internet och datorer är redskap — använd dem!

  Beklagar det lilla utbrottet… men det verkar så otroligt passè att be om pengar från staten, när de svenska SF-tidskrifternas problem kan sammanfattas i en mening:

  SF-läsekretsen lever i det 21:a århundradet, men tidskrifterna ges ut i det 20:e århundradet.Be mig inte förklara vad jag menar. Ni kommer på det själva.

  -A.R.Yngve
  http://yngve.bravehost.com

 2. Det är egentligen bara JVM som är ett ”sf-blad” i den där samlingen om man ska vara helt korrekt. DAST, MINOTAUREN och JURY är inga SF-tidningar. De räknas inte. Kanske inte MITRANIA heller…

  Petigt i överkant kanske, men de enda renodlade SF-tidningar som finns i sverige just nu anser jag vara JVM och Nova SF.

 3. Beroende på hur långt man vill sträcka begreppet ”science fiction”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: