Svensk Bokhandels temaartiklar om fantasy och fandom nu på nätet

Nu finns det SvB-nummer som jag skrev om den 17 december uppe på webben. Det är mycket om fantasy, sf och fandom.

I Alla läser vi fantasy skriver Ylva Nilsson om genren och dess svenska utgivning. Det är en mycket speciell genre som sedan 20 år stegvis och nästan diskret skaffat sig ett eget utrymme i handelns bokhyllor – fantasy. Så rumsren att den letat sig in på tidningarnas kultursidor är den inte, åtminstone inte när det gäller vuxenböcker, men i barnboksbranschen är fantasy det sista skriket.

I Hål i väggen blev koncern intervjuas Jörgen Forsberg och Maths Claesson om SF-bokhandeln och dess historia. En del har varit med länge och så finns det en del som har varit med hela tiden. SF-bokhandeln till exempel, började som ett hål i väggen dit bara riktiga nördar hittade, men är nu bibliotekariernas favoritställe för boktips.

I För somliga räcker det inte med att läsa berättar en lajvare om sin hobby. För fantasyläsare räcker det inte med böckerna. Det räcker inte med att se filmer byggda på böckerna. De vill själva vara med i berättelsen. Därför kan tusen personer i hemsydda medeltidskläder samlas i Mälardalen en vårhelg för att leva ut ett fantasyäventyr, så verkligt det bara går att åstadkomma.

– Det är en häftig upplevelse, förklarar lajvaren My Kjellberg, 20 år.

Och i Science fiction som livsstil – och familj, slutligen, presenterar John-Henri Holmberg fenomenet fandom, i Sverige och i världen. Det uppstod i slutet av 1920-talet. I New York hade den från Lichtenstein invandrade ingenjören och publicisten Hugo Gernsback våren 1926 startat tidskriften Amazing Stories, helt ägnad sådana berättelser han själv hänförts av som ung – om framtiden, andra världar och sällsamma uppfinningar. I tidskriften döpte han den sortens litteratur till ”scientifiction” men ändrade sig sedan och började 1929 kalla den ”science fiction”. Och ungefär samtidigt började han uppmana sina läsare att bilda föreningar för att diskutera och experimentera. Många lydde hans uppmaning. Science fiction-fandom var född.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: