Tema: Framtiden är passé i tidskriften Axess

Under rubriken Framtiden är passé har tidskriften Axess nyligen publicerat tre matiga artiklar om science fiction:

Thomas Hylland Eriksen, professor i socialantropologi vid Oslo universitet: Kulturell Alzheimer – Förlusten av framtiden är bortglömd historia. När nutidsfixering dominerar blir historien underhållning och framtiden ointressant. I fragmentariska bilder flyter historia och framtid samman i ett evigt nu. Visionen av framtiden som en produkt av det förflutna har upphört.

Carl Cassegård, fil. dr i sociologi vid Göteborgs universitet: Postparanoid litteratur – I den ändlösa vardagen hotar ingen fiende. Science fiction i böcker och på bio har ofta haft konspirationsteorier i botten. Hjältarna blir paranoida och söker efter maktens centrum. Men när världen blir obegriplig och oförståelig, när inga mönster kan urskiljas, då försvinner det paranoida draget också i fiktionen. En ny genre har fötts.

Kay Glans, chefredaktör för Axess: Science fiction – Nuet fattar sitt grepp om den ofattbara framtiden. Framtiden uppfattas på två skilda vis inom science fiction. Den ter sig antingen förunderligt lik vår egen tid eller fullkomligt ogripbar. När fantasin inte räcker till faller den tillbaka på det redan kända.

3 svar

 1. Imponerande bra artiklar om SF-litteratur! Mycket högre intellektuell nivå på Axess än det som brukar passera för ”kultursidor” i svensk press.
  🙂

  -A.R.Yngve

 2. Jag tycker nog att Svenskans understreckare, när den behandlar sf, också står sig bra i konkurrensen. Annars håller jag med. Glans artikel var väl den svagaste, men de första två var riktigt intressanta.

 3. Jag har bott i Norge ett tag, och har säkert missat en del… jag minns bara hur illa det var fram till 1994. (The horror.. the horror…)
  😉

  -A.R.Yngve

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: