Doktorsavhandling om sf och fandom i Sverige under 50- och 60-talen

Nu på torsdag den 17 november kl. 15.15-17.00 och 18.15-20.00 kommer Jerry Määttäs avhandling Teknovisioner och vetsagor. Science fiction i Sverige 1950-1968 – om introduktionen av science fiction-genren i Sverige och framväxten av en inhemsk sf-fandom – att slutventileras.

Lokalen är rum 6-0022 i campus Engelska parken (gamla Fysikum) och seminariet följs av postseminarium.

Uppdatering: Seminariet är inte öppet för allmänheten utan är en intern sak för institutionen. Tycker du att det låter så intressant att du skulle vilja bevista det, skriver du till Jerry och frågar!

Jag läser just nu den del av avhandlingen som behandlar Häpna! och svensk fandom (två sammanflätade fenomen) och tycker att det är riktigt bra. Inte mycket nyheter för en gammal sf-fan, även om perioden som avhandlas naturligtvis ligger före min tid, utan mer en sammanställning av för mig redan kända fakta, men ett och annat som jag inte tidigare visste framkommer. Avsnitten är dessutom mer omfattande än jag hade förletts att tro.

Denna avhandling bör finna sin väg till varje historiskt intresserad svensk fans hem för att där utgöra en av otaliga hörnstenar i sf-hyllan.

Annonser

2 svar

  1. Men kan vi så ikke få en adgang til afhandlingen (fx som PDF?)?

    Når man nu ikke kan deltage, men gerne vil læse de normgivende ord, hvad gør man så?

  2. Nu ska ju inte avhandlingen läggas fram förrän efter nästa sommar, även om den i huvudsak redan är färdigställd. Efter att den har lagts fram kommer den att bli tillgänglig, i alla fall som tryckt bok. Vill du läsa den redan idag så föreslår jag att du skriver till Jerry och frågar – du är ju själv aktiv som akademiker och har en viss inblick i sf under den period som Jerry behandlar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: