Smålandsposten pladdrar om fantasy

I samband med recensionen av Narniafilmen passar dagens Smålandsposten på att skriva om den svenska fantasyutgivningen. Jag blir inte klok på vad Regine Nordström försöker att säga i sin artikel, Fantasy – religion på låtsas. Hon är uppenbarligen beläst inom det snäva fältet nyutkommen fantasy på svenska, utifrån vilket hon generaliserar och uttalar sig om fantasy som genre, men artikeln irrar fram och tillbaka utan röd tråd eller slutsats. Nåja, det är ju roligt att genren bevärdigas plats på kultursidorna, och hon är inte negativ till det hon har läst. Tror jag. Lite mer tanke bakom hade nog inte skadat.

När jag tänker efter tror jag att artikeln är menad som en översikt över fältet, men det kunde ha framgått tydligare (rubriksättaren är delvis skyldig här) och den hade gott kunnat stramas upp.

Uppdatering: Artikeln har klassificerats om till recension och fått en ny titel och ny URL. Nu heter den Fyra fantasyböcker.

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

3 svar

 1. Som Hans Alfredson sa så många gånger i den där musikalen: Äh, det kunde ha vart värre!

  ”UFO-FANS I MEDELTIDSKLÄDER”

  ”TOLKIEN-TOKAR SPELAR ROLLER I SKOGEN”

  ”FANTASY-ROLLSPEL: SATANISK KULT ELLER HARMLÖS LEK MED PLASTSVÄRD?”

  Man får va’ gla’ att rubriken inte lät fullt så fördomsfull…
  😉

 2. Hmm… jo artikeln var faktiskt ganska rörig. Synd, för den hade kunnat varit bra om hon bara lagt ned lite tid på den.

 3. Någon har läst Litteraturvetenskap A ser jag.
  Det fanns väl gott om föräldrarlösa barn med ett öde med i litteraturen innan NT. Se bara Zevs, Thesevs, Oidipus och Moses. Att säga att fantasyhjältar ofta liknar Jesus och att därefter dra slutsatsen att fantasy är en religiös genre spritter väl inte direkt av logik. Har hon aldrig hört talas om ”The Hero With a Thousand Faces”?
  Sedan kan man ju fråga sig varför hon verkar tycka att det är något fel på fantasy för att den inte gör ett lika stort intryck på en läsare som religiösa dogmer gör på en troende. Det låter ganska rimligt tycker jag: It’s not a bug, it’s a feature, som man brukar säga.
  För ett lite annat perspektiv så kan man gå till en ganska intressant artikel som jag hittade via Locus hemsida häromdagen; den är skriven av en barnpsykolog och diskuterar varför barn gillar fantasy.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: