Detta är verkligheten år 2006

Gamla fördomar dör långsamt. God science fiction bestås numera med recensioner i uppburna litterära tidskrifter, åtminstone i sina kulturella hemländer, och ämnet är rumsrent inom litteraturvetenskapen.

Vilket inte hindrar skygglappsförsedda bakvattensjournalister att uttrycka sig som de alltid har gjort, och förväxla enstaka verk med hela kategorier. Visst finns det gott om skräp inom sf-genren, men när sågade en journalist senast absurdismen som genre för att det skrivits usla pjäser inom den? I detta fall är det Eskilstunakuriren som slår till:

Nu är det 2058 och det är där JD Robb, som egentligen heter Nora Roberts, placerat sin fascinerande kriminalhistoria. Och hon gör det helt suveränt. Utan att förfalla till löjlig science fiction för hon in läsaren i en framtid som verkar fullt plausibel.

Ja, tänka sig, det gör ju aldrig science fiction, där handlar det bara om tidsmaskiner, talande aparmade bläckfiskar och överljusfart. Jag läste förresten en bra artikel i gårdagens Upsala Nya. Helt suveränt skriven, utan att förfalla till löjlig dagstidningsjournalistik.

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

4 svar

 1. Jag vill tro alla om gott…
  Kanske skribenten menade ”till löjlig science fiction” och inte ”till löjlig science fiction”?? En avsaknad av nyans i formuleringen, vill säga.

  Eller kanske skribenten bara är en stor(FYLL I ÖNSKAT ORD)…

 2. Romanen verkar ju vara science fiction, så jag förstår inte riktigt vad skribenten är ute efter.

 3. Jag övervägde hr. Yngves teori först, men eftersom bisatsen sedan motiverar åsikten med att det är plausibelt skildrat, så kanjag inte tänka mig annat än att meningen ska betonas ”till löjlig science fiction”.

  Men Robert, om det är bra kan det inte vara science fiction, det vet du väl?

 4. Otto Witt, som startade Sveriges allra första SF-tidskrift HUGIN, använde inte uttrycket ”science fiction”, men en rad synonymer som man kunde ta till istället:

  ”(…)den tekniska sagan, den naturvetenskapliga humoresken(…)”

  ”Jag skriver inte sån därna ‘sajens ficksjån’! Min bok är en naturvetenskaplig humoresk. Tji fick du!”
  😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: