Feministisk sf i ST Press

Fackförbundet ST:s (där ST tydligen inte betyder statstjänstemännen längre utan numera bara är två bokstäver – huh?) tidning ST Press har idag en intervju med Maria Nilson om feministisk sf, betitlad Föraktad genre byter kön. (Intervjun är anonym, månne är det chefredaktör Alexander Armiento själv, som flitigt spelade Äventyrsspels rollspel under uppväxten, som ligger bakom?)

Utdrag ur intervjun:

Science fiction exploderade i USA på 1920- och 1930-talen. Då var det mest män som skrev om män. Jag tror att det stängde dörren för kvinnliga läsare och författare. När jag till exempel åkte runt på sf-kongresser under 80-talet bestod deltagarna av en mängd finniga tonårskillar ? och så jag.
[….]
Både män och kvinnor problematiserar tekniken. Men medan tidig manlig sf är positiv till den är de kvinnliga författarna mer tveksamma. De feministiskt inriktade författarna koncentrerar sig dessutom framför allt på kroppen, sex och reproduktion. De frågar sig: Vad är en normal kropp? Vilka gränser finns och vilka gränsöverskridanden är möjliga?

Hon avslutar med att rekommendera Marge Piercy, Ursula LeGuin, Gwyneth Jones, Stephen Donaldson, Octavia Butler, Tricia Sullivan och Doris Lessing.

Andra bloggar om: , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: