GP recenserar Houellebecqs bok om Lovecraft

Brutalrealisten Michel Houellebecqs debutbok om H P Lovecraft finns nu på svenska. I efterhand betraktas den som ett slags manifest för Houellebecqs eget kontroversiella författarskap.

Så inleder Johan Dahlbäck sin recension av Michel Houellebecqs H P Lovecraft – Emot världen, emot livet i gårdagens Göteborgs-Posten. Läsvärd, även om jag vänder mig mot meningen När barndomens paradis gått förlorat så ansluter han sig till en strängt ateistisk världsåskådning enligt vilken människan är en obetydlighet i ett universum som, med Houellebecqs ord, bara är ”en flyktig uppsättning elementarpartiklar”. Joshi redogör ordentligt i sin standardbiografi över Lovecraft för att denne drogs till ateismen redan som ungt barn. Jag vet inte om det är Houellebecq eller Dahlbäck som har missuppfattat. (Å andra sidan är väl Houellebecqs bok äldre än Joshis biografi.)

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

Ett svar

 1. OK, Houllebecq förklarar varför just HAN läser H.P.Lovecraft. Fint.

  Men alla de andra läsarna då? Jag vill (helst) inte tro att det är undertoner av främlingsfientlighet och puritanism som attraherar läsare av Lovecrafts skräckhistorier. (Undrar förresten hur många av fansen som är svarta? Hade varit intressant att veta.)

  Och Lovecrafts ”mytologi” har inspirerat mängder av filmer, serier och dataspel även utanför USA — t.ex. Japan, vad jag har märkt.

  Hypotes:
  Kanske Lovecrafts mytologi om onda kosmiska gudar tilltalar fansen som ett slags övergångsstadium mellan religion och ateism?

  För en del människor kan tanken på ett universum utan gud vara så skrämmande, att de hellre tänker sig ett universum med onda gudar?

  Detta är förstås ren spekulation… sanningen kan vara ännu mer onämnbar och obeskrivligt fasansfull än de oheliga orden i Den Galne Fransmannens nekronomikon…
  😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: