DN om Tandooriälgen

Jonas Thente recenserar den nyutkomna romanen Tandooriälgen, som utspelar sig i en värld där Sverige har blivit en utpost av den indiska kulturen och där Göteborg har bytt namn till Gautampuri, i dagens DN:

Vi befinner oss i Gautampuri, en västlig hamnstad inom AARC/EU, det vill säga sammanslagningen av den asiatiska unionen och det gamla EU. I denna kontrafaktiska historieskrivning har nämligen miljöförstöringen lett till att Europa blivit tropiskt och, i en demonstration av avsky inför USA, folkomröstat för att dela den indiska världsbilden snarare än den destruktiva västerländska.
[….]
OYeah får många tillfällen att ploja när han skriver om kolonialismen på det här sättet. Ursprungsbefolkningen har fått behålla sina märkliga seder och högtider. Den barbariska fredagsfyllan till exempel, och årets största lokala högtid: kortegen. Det är alltså Chalmers studentspexande som här har förvandlats till en manifestation för de ”traditionella” vikingagudarna; en manbarhetsrit för unga infödingar där ”det gällde att uppnå transcendens eller drängfylla, som det också hette”.

Andra bloggar om: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: