Torsten Jungstedt

John-Henri Holmberg minns den nyligen bortgångne Jungstedt:

Född den 18 mars 1918 i Växjö, död 4 december i Stockholm. Radio- och TV-man, filmkännare och skräckälskare men också sf-kunnig i hög utsträckning. Och en mycket tankspridd man.

Torsten Jungstedt började efter studierna på 1940-talet arbeta som journalist, i första hand vid Dagens Nyheter och vid nyhetsbyrån TT. Radioman blev han i London, där han varit korrespondent åt sina svenska uppdragsgivare och lyckades få arbete som producent vid BBC. 1952 återvände han till Sverige och Sveriges Radio, där han stod bakom både ”Biodags”, som presenterade och recenserade filmnyheter, och programserien ”Mannen i svart”, där Olof Thunberg läste skräcknoveller.

De bästa av de noveller han valt till programmet publicerade Jungstedt i sina förnämliga skräckantologier ”Mannen i svart” (1955) och ”Stora skräckboken”; bättre skräcksamlingar har aldrig utgivits i Sverige. En lika stor samling kriminalberättelser, ”Mord, mördare med mera” (1960) är också utmärkt men blev aldrig lika populär.

Mot slutet av 1950-talet prövade han också ett annat grepp: ”Mannen i svart” ersattes för en tid i radion av ”Rösten från rymden”, som nu läst sf-skräcknoveller. Här presenterades texter som Robert Sheckleys ”The Leech”, Philip K Dicks ”Impostor” och Katherine MacLeans ”Pictures Don’t Lie”.

1963 gick Torsten Jungstedt över till TV och presenterade framför allt det nostalgiska filmprogrammet ”Då går vi till Maxim”, helt inriktat på stumfilm. Efter två år fortsatte han till Svenska Filminstitutet, där han 1965-1977 var chef för dokumentationsavdelningen, och därefter övergick han till att vara verksam som frilansskribent, bland annat som filmexpert i uppslagsverken Bra Böckers Lexikon och i det av Uno ”Myggan” Eriksson redigerade Nöjeslexikon. Så länge tidningen levde skrev han också kunniga, ofta personligt färgade essäer om författare, filmskapare och skådespelare i Röster i Radio. I ”Kapten Grogg och hans vänner” (1973) utgav han en unikt initierad bok om den tecknade svenska stumfilmen och dess skapare; samma år publicerade han i samarbete med Sven G. Winquist ”Svenskt filmskådespelarlexikon”. Hans historik över den animerade filmen (”Animationens grunder”) kom 1978 och 1980 utgav han en bok till Europafilms jubileum, ”Europafilm 50 år”. I hans böcker liksom i hans filmrecensioner och essäer uppvisade han en ironisk, lågmäld humor, en stor kunnighet och en elegant skrivkonst.

Min portfölj stal han en gång under gymnasieåren på Sandbergs bokhandel i Stockholm. Jag hade ställt den bredvid mig medan jag bläddrade på ett av bokborden; Torsten Jungstedt kom fram, tittade också i ett par böcker, tog min portfölj och gick. När jag hann upp honom ute på gatan ursäktade han sig med att han fått syn på den, trott att den varit hans – han hade glömt att han inte haft någon portfölj med sig – och alls inte avsett att vara ohederlig. Det var nog sant. Mina skolböcker hade han inte haft stor glädje av. En av konsekvenserna av portföljstölden blev att han på sf-kongressen SF-72 i Stockholm 1972 medverkade med ett kåseri med egna foton kring författare inom sf och skräck han träffat, men såvitt jag vet var det hans enda mer publika möte med svensk fandom. Många år senare träffade jag honom då och då när han besökte Bra Böcker i samband med sina lexikonuppdrag; han talade gärna om den uppföljningsantologi med modern skräck han ville redigera, men då, i slutet av 1980-talet, låg han för långt före sin tid: han ville publicera splatterpunkförfattarna, den nya vågens skräckförfattare från England och USA, och de förlag han diskuterat med fann våldet och effekterna i deras noveller för starka. Den boken kom aldrig ut.

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: