Finncon®

Science fiction-föreningarna i Helsingfors, Åbo och Jyväskylä har tillsammans med finska sf-författarförbundet gjort något som amerikansk sf-fandom gjorde för länge sedan, brittisk fandom nyligen, och svensk fandom talat om att göra: de har registrerat en förening för namnet på den nationella kongressen hos landets patent- och registreringsverk, skriver Tero Ykspetäjä på Partial Recall.

Tanken är framför allt att göra arrangemanget av framtida Finncons enklare, men det är också ett skydd mot att någon försöker att sno namnet eller för den delen börjar använda det utan att veta om kongressen och sedan försöker tvinga kongressen att sluta använda det.

Tillägg. Ben Roimola rättar: Nja, nu har du nog tolkat Teros inlägg lite fel. Namnet ”Finncon” har inte registrerats, det som har hänt är att föreningen Finncon-yhdistys, på svenska Finncon-föreningen, har grundats och registrerats. (Jo, föreningen registrerades faktiskt som en tvåspråkig förening, så det officiella svenska namnet på föreningen är Finncon-föreningen r.f.)

Föreningen finns till för att underlätta byråkratin vid arrangerandet av kongresser (det är t.ex. klart lättare att kontakta sponsorer då man kan göra det som en förening som redan under flera år arrangerat kulturfestivaler, som har ett eget konto (som inte byts varenda år 😉 ) och ett FO-nummer).

Andra bloggar om: ,

Annonser

4 svar

 1. Bra idé! I Sverige ser det ut så här:

  ”Swecon Anläggningsmaskiner AB är rikstäckande återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner/entreprenadmaskiner i Sverige, Baltikum och delar av Tyskland.”

  Fast det ska faktiskt inte vara något hinder, för kongressen Swecon verkar inom ett helt annat område. Det här vet jag av egen erfarenhet – trots att det fanns en krimskrams-butik på Kungsgatan som hette Fantasia, fick jag registrera mitt bokförlag Fantasia. Däremot fick några andra som startade bokförlag inte kalla det för Fantasi, eftersom det var inom samma bransch och låg för nära.

  Vi borde registrera Swecon, tycker jag.

  Kör hårt,
  Bellis

 2. Nja, nu har du nog tolkat Teros inlägg lite fel. Namnet ”Finncon” har inte registrerats, det som har hänt är att föreningen Finncon-yhdistys, på svenska Finncon-föreningen, har grundats och registrerats. (Jo, föreningen registrerades faktiskt som en tvåspråkig förening, så det officiella svenska namnet på föreningen är Finncon-föreningen r.f.)

  Föreningen finns till för att underlätta byråkratin vid arrangerandet av kongresser (det är t.ex. klart lättare att kontakta sponsorer då man kan göra det som en förening som redan under flera år arrangerat kulturfestivaler, som har ett eget konto (som inte byts varenda år 😉 ) och ett FO-nummer).

 3. Ok, men jag tänkte i något annorlunda banor.

  Jag vet att man måste ha en förening eller ett företag eller en stiftelse eller något för att registrera ett varumärke, men vi har alltså en sådan i svensk fandom. Den heter Utskottet för arrangerandet av sf-kongresser i Sverige.

  Och det utskottet eller någon annan stiftelse som man bara grundar kan alltså ansöka om att registrera namnet Swecon.

  Man skulle förstås även – förmodligen bättre – kunna tänka sig Föreningen Swecon, som man bara skulle behöva grunda på papperet och som sedan har rätten till namnet.

  Kör hårt,
  Bellis

 4. Jag blir mer och mer imponerad över finnarnas företagsamhet och kreativitet i arrangerandet av kongresser. Deras nytänkande är ett föredöme för resten det SF-intresserade Norden.
  🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: