Fantasyföreningen Catahyas novellpris för 2006

Föreningen Catahyas pris för bästa svenskspråkiga novell med motiv hämtat ur den fantastiska litteraturen (skräck, fantasy, science fiction) tilldelas för år 2006 den finlandssvenska författaren Yvonne Hoffman för novellen ”Gården”, publicerad i novellsamlingen Pojken i dimman och andra skymningsberättelser, Schildts förlag. Prissumman är 1.000 kr.

Den prisvinnande novellen är en skickligt utförd klassisk skräckberättelse som gradvis griper tag i läsaren och inte släpper taget förrän efter sista ordet. Den kombinerar på ett suggestivt sätt äldre tiders skräcklitteratur och skepparskrönan, med fin lokalfärg från den finländska landsbygden.

Yvonne Hoffman är född 1941 i Helsingfors, men sedan 1970 bosatt i Österbotten. Hon skriver framför allt för barn och ungdom men har även ett par allåldersböcker bakom sig, varav novellsamlingen med den prisvinnande ”Gården” är en. Hon är till yrket akademiker, fil.mag. i nordiska språk och franska, och har skrivit litteraturkritik sedan 60-talet.

Hoffman har också skrivit och redigerat läroböcker för låg- och mellanstadiet samt skrivit dramatik för barn och ungdomar. Hon tilldelades Hugo Bergroth-priset 1999 och finska statens litteraturpris för barn- och ungdomskultur 2003.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 svar

  1. Priset omnämndes i dagens Hufvudstadsbladet på kulturuppslaget, så nu behöver jag inte fråga om ni tänkt skicka ett pressmeddelande om det till de finlandssvenska dagstidningarns 😉

    Mvh,

    -Ben-

  2. Det skickades till Husis och Vasabladet, av de finländska tidningarne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: