Doris Lessing

Jag har inte skrivit något om årets Nobelpris ännu, mest för att nyhetsvärdet varit lågt: det knappast kan ha undgått någon som är intresserad av science fiction att det gick till en (bland annat) sf-författare, Doris Lessing. Men även om de flesta rapsodiska notiser om årets pris pliktskyldigast har nämnt Shikasta-böckerna – med vissa anmärkningsvärda undantag; Kirsten Holst Petersen i Ny Tid lyckas skriva en hyggligt lång artikel där tio år i Lessings författarskap helt enkelt trollas bort – så är det få artiklar som skrivit med science fiction-böckerna som huvudsakligt tema. Och dem är det kanske värt att peka ut.

Några av dem återfinns här:

Jonas Thente var först ut i Dagens nyheter med Utomjordisk glädje: ”Nu verkar emellertid tiden äntligen ha nått i fatt Svenska Akademien, om än bara just jämt. Kanske innebär revolutionen att man kan nu kan börja räkna in författare som J G Ballard, Ursula K LeGuin, Samuel Delany, Harlan Ellison, Joanna Russ och William Gibson när man gissar Nobelpris.”

Thomas Brandel i Svenska Dagbladet nämner till och med Worldcon och amerikansk fandom i Lessing ger ringaktad genre glans: ”Doris Lessing är just nu ett hett diskussionsämne på science fiction-forum på internet. Inflytelserika bloggen Making light konstaterar att det är första gången som ­Nobelpriset går till en författare som varit hedersgäst på World science fiction convention.”

Maria Ehrenberg skriver en ETC-artikel kallad En stjärnhimmel i sig själv: ”När nu Svenska Akademien har valt Doris Lessing till 2007 mottagare av Nobelpriset i litteratur så kan man konstatera att de på många sätt lämnat det trygga, ljumma och invanda. Ett val som Lessing innebär ett val av en samhällsengagerad, feministisk inriktad författare som vågat spränga gränser även genremässigt. Det har väl aldrig tidigare hänt att en nobelprisförfattare skrivit science fiction? Bra jobbat Svenska Akademien, säger jag beundrande.”

B Graham i Östersunds-Posten: ”I sci-fi och fantasy bokhandeln anser innehavaren att Lessings sci-fi är bra böcker. Inget lågvattenmärke. Folk som vill komma undan att de är sci-fi säger att de är ”framtidsdystopier.” Snacka om ordklyveri. Matrix är också en framtidsdystopi. Men det stod det inte på filmaffischerna. En spade är ändå alltid en spade. Även om den kallas något annat.”

Benita Mattsson-Eklund i Ålandstidningen påpekar följande i Lessing är en äkta kameleont som älskar att byta form: ”Och låt oss komma ihåg en sak, det är nästan bara i Sverige som SF anses vara en ‘låg’ genre. Tur att akademien insåg det!”

Andra bloggar om: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: