Häpna!

Häpna! var en svensk science fiction-tidskrift som utkom med 119 nummer mellan 1954 och 1966. Den sammanföll med den stora vågen av science fiction i Sverige, och den dog när samma våg hade ebbat ut. Mellan mars 1954 och januari 1966 hann den introducera flera av de mest kända sf-författarna för de svenska läsarna, och den startade den svenska fanrörelse som än idag lever kvar.

Häpna! grundades när tryckeriägaren och sf-entusiasten Karl Gustav Kindberg från Jönköping bjöd den unge svenske sf-författaren och tillika sf-entusiasten Sture Lönnerstrand på middag i Stockholm och lade fram sina planer på en svensk motsvarighet till Amazing Stories och liknande amerikanska tidskrifter. Lönnerstrand blev eld och lågor, och föreslog namnet Häpna! De två groggade på överenskommelsen och tidskriften var grundad.

Häpna! präglades av det entusiastiska predikandet av science fictions storhet och lovade sina läsare gräddan av svensk och utländsk science fiction. Man publicerade också en klubbspalt där nystartade sf-föreningar kunde söka kontakt med likasinnade. Flertalet nummer innehöll också egensinniga recensioner av bibliotekarie Roland Adlerberth. (Dessa fortsatte sedan på 1970-talet i Jules Verne-Magasinet.)

Som Wikipediaartikeln om Häpna! påpekar, innehöll tidskriften svenska originalnoveller av de debuterande författarna Dénis Lindbohm, Sam J. Lundwall, och Bertil Mårtensson, men också mycket av exempelvis Ray Bradbury, Robert Heinlein, Isaac Asimov, Arthur C. Clarke och James Ballard. Även en hel del annat från engelska New Worlds översattes.

Stiftelsen Alvar Appeltoffts Minnesfond (som jag är ordförande för), grundad till minne av en av de entusiaster som arbetade med Häpna! men tyvärr gick en förtidig död till mötes, har kommit över några kartonger Häpna! i fint skick, och säljer dessa nummer för facila tio kronor styck. Även om du inte är intresserad att köpa kan det vara kul att titta igenom alla omslagen.

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

6 svar

  1. Kul! Synd bara att de skannade omslagsbilderna är så små. Jag skulle annars gärna visa ett par exempel på min blogg och länka till er.

  2. De är inte skannade utan fotograferade. Skannern funkar lite halvdant, så jag valde en snabbare väg. Det märks tydligt om man granskar dem närmare.

    Jo, de är små, men du har väl noterat att de i alla fall är större än det format som de visas i på webbsidorna? Högerklicka och välj visa i annat fönster så ser du att de är cirka 250 % större; dvs samma format som här i bloggen, där jag länkat direkt till bilden.

  3. Jamen titta, det kom jag inte ens på att kolla. Ett enkelt script skulle kunna modda sajtens html så att bilderna blev klickbara.

    Ett annat problem är att i Firefox skapar bilderna indrag så att en trappstegseffekt uppstår, som såhär.

  4. Jo, jag använder själv Firefox så det vet jag, men det har jag inte sett som ett problem att bry sig om. Jag lät bli att göra bilderna förstoringsbara eftersom en del av dem inte är så lyckade, men det kanske vore en idé att göra dem klickbara till den större bilden. Hmm. Jag gör det så snart jag hinner, det borde gå snabbt att sätta ihop skriptet. Tror jag. Jag är inte så bekant med Automator.

  5. OK, det är klart. Fast 1954 års nummer finns bara i det lilla formatet. Det orkar jag inte fixa, i alla fall inte just nu. Nu är det nyår som gäller!

  6. En amerikansk fan har ställt lite frågor om Häpna! som jag inte svara på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: