Åcon – kometen på kongresshimlen

Svensk och finsk sf-fandom har traskat på i ullstrumporna på samma sätt i ganska många år nu. Därför väckte det viss uppmärksamhet när Eemeli Aro år 2007 sparkade på Jukka Halme, Ben Roimola och Tero Ykspetäjä för att få dem att förverkliga en gammal idé: En gemensam kongress för svensk och finsk fandom, på neutralt territorium (Åland), med engelska som officiellt språk.

Det blev, kan man lugnt påstå, en succé. Med en kombination av ett avslappnat program med lika delar litterära samtal och upptåg och fantastiskt entusiasmerande hedersgäster (Hal Duncan (2007), Ian McDonald (2008), Steph Swainston (2009)) har finska och svenska (och en och annan norsk och dansk) sf-fans umgåtts och lärt känna varandra under semesterliknande omständigheter på Hotell Adlon i Mariehamn. (Se bilderna på Flickr!)

Många av oss svenskar har naturligtvis haft det extra förspänt, det går både snabbt och är billigt att ta sig till Mariehamn om man bor i östra Svealand.

Nu är det snart dags för årets Åcon, Åcon 4. Det preliminära programmet är klart! Medlemskap kostar 250 kr, resa och logi tillkommer. Detaljer går att läsa här: Hotellinfo. Hedersgäst är Geoff Ryman, som gjorde ett positivt intryck som gäst på Swecon 2006 i Stockholm, för några år sedan.

Det är inget att gå och dröja med, anmäl dig i dag!

http://acon4.wordpress.com/membership/

Annonser

9 svar

 1. Är du ung och pank så kan du även fundera på följande: http://upsala.fandom.se/om-oss/bjorntjansten/

 2. Om man bara är pank då?

 3. Då hamnar man i kategori tre i rankningen, som du ser. Men var inte orolig, detta stipendium har under sina fem år bara sökts en gång, så oddsen är goda för att vem som än söker det, får det. (Nackdelen är att det inte handlar om stora belopp, inte över tresiffrigt.)

 4. Hmmm… Har der aldrig været danskere på Åcon?

 5. Jag kräver bildbevis innan jag erkänner det! 😉

 6. Nej, jag hittar bara bilder på svenska och extrema sydsvenskar… http://www.flickr.com/photos/jautero/508257977/

 7. ”Därför väckte det viss uppmärksamhet när Eemeli Aro och Jukka Halme år 2007 fick för sig att arrangera något helt nytt:”

  En liten korrigering så kommande fanhistoriker inte får det helt fel: Det var nämligen Jukka Halme, Ben Roimola och Tero Ykspetäjä som skapade idén om Åcon. Idén växte så småningom under flere Swecon-resor då färjan från Åbo till Stockholm alltid gjorde sin korta paus i Mariehamn. Idén fanns bevisligen på någotslags groddstadium redan år 2004, se bara på bildtexten på den här bilden som jag tagit vid sf-utflykten i Helsingfors: http://www.sci.fi/~roimola/fandomkuvej/hki_2004_07_03/pages/10.html

  Eemeli Aro var sedan katalysatorn (och den fjärde kommittémedlemmen för första Åconen) som tyckte idén var så bra att den definitivt borde förverkligas.

 8. Nej, det kan jeg godt se.

  Vi må se om denne ekstreme sydsvensker måske dukker op på dette års Åcon 🙂

 9. Ben: duly noted!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: