En blogg om apor

En APA är i det här sammanhanget en amateur press association, en förening för folk som ger ut amatörtidskrifter. Inom science fiction-fandom har detta förstås varit oerhört betydelsefullt. Särskilt viktigt var det förstås före den tid då alla räknade med tillgång till internet, men fenomenet finns fortfarande. I Sverige har vi SFF, som för en tynande tillvaro men ännu inte är helt död.

Nyligen startade den energiske Knud Larn en blogg för att förmedla information om mestadels engelskspråkiga APAs, APA-Fan. Värt att ta en titt på om man har något intresse av fanzines. (Det är inte alls svårt att läsa danska, bara man försöker lite.)

3 svar

 1. Förstår jag det här rätt? Är Knud Larn medlem i dessa APA:s? Hans fanaktivitet slår mig stundtals som förbluffande i sin omfattning.

  Samtidigt vill jag i förbifarten nämna att SFF inte riktigt är vad man normalt kallar en APA, där fanzinens innehåll är mer integrerat med de andra fanzinen i APA:n i och med sektioner i varje fanzine – i normala fall – med så kallade mailing comments (sändningskommentarer), där varje utgivare kommenterar och diskuterar kring föregående sändnings fanzines. SFF samdistribuerar fanzines, det stämmer, men till innehållet saknar dessa koppling till varandra.

  Något vi förresten ska ändra lite grann på, för det är dags att återuppta recensionerna av föregående sändnings fanzines i SFF-Bulletin. Jag får själv ta på mig skulden för att så inte har skett under senare år.

  Finns FAPA kvar förresten?

  Kör hårt,
  Bellis

 2. Jodå, FAPA finns fortfarande. Jag undrar om inte Knud är medlem till och med — eller en av hans kloner. Helt klart måste han vara klonad. FAPA har dessutom ingen väntelista längre, så det är bara att kliva på för den som vill.

 3. Som man (senere) vil kunne læse på APA-fan, er både FAPA (fra 1937), SAPS (fra 1947), ANZAPA (fra 1968), og LASFAPA (fra 1976) still going strong – og faktisk åben for medlemskab. Alle sammen.

  Der pågår et generationsskifte pt hvor de gamle dør, og nye medlemmer derfor optages. Så det er bare at melde sig til 🙂 Om få år vil det nok være mere sparsomt med de ledige pladser igen.

  Jeg hjælper gerne med optagelsen og det evt valg af den bedste APA ift interesser, ønsket aktivitetsniveau, og type (dialog/monolog som det primære)!

  Jo, jeg er medlem af (bl.a.) FAPA fra 1937. Her udkommer mit fanzine ”Fandom Forever” – hvert kvartal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: