Åcon 5, 17-20 maj 2012

Åcon. Ett hugskott från några finländska science fiction-älskare har med tiden blivit en av världens mest exklusiva sammankomster för science fiction- och fantasyentusiaster. Varje år sedan 2007 (med avbrott för i fjol) har ett knappt hundratal nordiska fans samlats i Mariehamn på Åland under Kristi Himmelfärdshelgen för att under avslappnade former roa sig och diskutera fantastisk litteratur och film.

Hedersgästerna har varit kritikerrosade och intressanta författare som Hal Duncan, Ian McDonald, Steph Swainston och Geoff Ryman. Förutom paneldiskussioner och föredrag om litteratur och film har kongresserna bjudit på studiebesök på det lokala ölbryggeriet, chokladprovning, gemensamma utflykter till Mariehamns badhus och rent allmänt gett stort utrymme för flanerande och semestrande. Språket på kongressen är engelska.

Årets upplaga av Åcon serverar ingen mindre än Catherynne M. Valente, en av dagens mest intressanta författare av prosa och poesi i gränslandet mellan saga, myt, fantasy och drömlandet. Under de sju år som gått sedan debuten har hennes verk hunnit belönas med Lambda Award for GLBT SF or Fantasy, Mythopoeic Award och James Tiptree, Jr. Award. Hon har också nominerats till World Fantasy Award, samt till Hugo- och Locus-priserna.

Vill du anmäla dig och boka rum på kongresshotellet? Besök kongressens webbplats!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: